Τι Έκανε η Κυβέρνηση στα Χρήματά Μας

Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο στα Ελληνικά.

Από την πρώτη έκδοση του, το 1963, το σύντομο αυτό βιβλίο του Μάρρεϊ Ρόθμπαρντ προκάλεσε την προσοχή και αμέτρητοι οικονομολόγοι, επενδυτές, και συγγραφείς έχουν διδαχθεί απ’ αυτό όλες αυτές τις δεκαετίες. Το βιβλίο Τι έκανε η κυβέρνηση στα χρήματά μας; γράφτηκε από τον Μ. Ρόθμπαρντ ως μια αντικειμενική ιστορική αναδρομή, με προκλητικό τίτλο, του χρήματος. Αντιθέτως το βιβλίο του Η Περίπτωση Ενός 100% Χρυσού Δολαρίου (The Case for a 100 Percent Gold Dollar) ως η θεωρητική και ηθική αναζήτηση ενός σταθερού νομίσματος (Sound Money). Τα δύο αυτά βιβλία μπορούν να διαβαστούν ως συμπληρωματικά, και αποτελούν ιδανική και, παρότι σύντομα βιβλία, πλήρη και περιεκτική εισαγωγή στην Αυστριακή οικονομική σχολή.

Όσοι έχουν διαβάσει βιβλία του Μ. Ρόθμπαρντ, γνωρίζουν το απλό ύφος του και τα πειστικά παραδείγματα του. Είναι ένας συγγραφέας που μπορεί να αναλύσει περίπλοκα, σύνθετα ζητήματα με απλή και κατανοητή γλώσσα. Πολλοί πιστεύουν σε ένα είδος «μεικτής» οικονομίας, λέγοντας πως η ελεύθερη αγορά είναι καλή για ορισμένες βιομηχανίες, τομείς, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου η κυβέρνηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, και ένας από αυτούς είναι η έκδοση και η ρύθμιση της κυκλοφορίας του χρήματος.

Ο Ρόθμπαρντ στο βιβλίο του:

  • δίνει περιεκτική και εύγλωττη εξήγηση για τον ρόλο του χρήματος σε μια ελεύθερη οικονομία και πως μας ωφελεί
  • παραθέτει πως η ανάδειξη του χρήματος ως μέσου συναλλαγών κάνει επίσης εύκολη την κρατική παρέμβαση στην ελεύθερη οικονομία
  • δίνει μια σύντομη περιγραφή της νομισματικής κατάρρευσης των τελευταίων 100 και πλέον ετών στην δύση

Εξηγεί στο βιβλίο του τη φύση του χρήματος, πως οι τράπεζες και η κυβέρνηση το χρησιμοποιούν και χειραγωγούν τη χρήση του ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους παρά τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Ολοκληρώνει με ένα μάθημα ιστορίας του δυτικού νομισματικού συστήματος από τον χρυσό κανόνα του 19ου αιώνα, ως την πληθωριστική περίοδο μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς και την αποτυχία της συμφωνίας Σμιθσόνιαν, στις αρχές του ’70. Παρότι το βιβλίο δεν περιέχει οικονομική θεωρία, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να καταλάβουμε τον ρόλο μια υπό-εκτιμημένης κατηγορίας της οικονομικής δραστηριότητας, του χρήματος.

Στην σημερινή οικονομική συγκυρία, το βιβλίο αυτό διατηρεί αυτούσια την επικαιρότητα του. Τα σημερινά προβλήματα χρέους, έντονης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, νομισματικών ενώσεων (Ευρώ), μπορούν να γίνουν κατανοητά διαβάζοντας το Τι έκανε η κυβέρνηση στα χρήματα μας;. Η χαλιναγώγηση και η υποτίμηση του χρήματος από τις κυβερνήσεις, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων (ZIRP), βρίσκουν τις απαντήσεις με εύγλωττο και γλαφυρό τρόπο σε τούτο εδώ το βιβλίο.