Με τους προσωπικούς υπολογιστές να γίνονται όλο και πιο γρήγοροι, η χρήση της κρυπτογραφίας εισέρχεται όλο και περισσότερο στις εφαρμογές όπως και στα πρωτόκολλα του Internet. Έτσι, πέρα από το Internet όπως όλοι το βλέπουμε, υπάρχει και η κρυμμένη πλευρά του, το Deep Web, του οποίου οι χρήστες είναι ψευδώνυμοι και οι επικοινωνίες κρυπτογραφημένες. Εκεί υπάρχουν on-line κοινωνίες όπου οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν τους χρήστες ή τις υπηρεσίες που παρέχονται, στον “πραγματικό” κόσμο. Με την εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων παρατηρήσαμε την έναρξη ανώνυμων “μαύρων” αγορών, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές διαφόρων παράνομων υπηρεσιών και αγαθών. Οι κοινωνίες αυτές γίνονται όλο και πιο πραγματικές, γιατί οι επιπτώσεις τους αγγίζουν τις συνηθισμένες μας κοινωνίες, όπως όταν τα άτομα που χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες, τις προμηθεύονται ανώνυμα από εμπόρους του Deep Web και τις παραλαμβάνουν μέσω ταχυδρομείου. Επόμενο είναι να έχουνε πρόσβαση σε καλύτερη ποιότητα λόγω ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά, και να μη χρειάζεται να έρχονται σε πραγματική επαφή με τους προμηθευτές και να βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Θα δούμε εδώ τρεις από τις δημοφιλέστερες πτυχές του Deep Web, και πως μπορούμε να συνδεθούμε.

 

tor_logo
Το Tor κάνει δυνατή την ανώνυμη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Λειτουργεί διανέμοντας τα “πακέτα” με την πληροφορία που στέλνουμε η λαμβάνουμε στο Internet μέσα από ένα δίκτυο που αποτελείται κυρίως από άλλους χρήστες του δικτυου, έτσι ώστε να χάνεται η πληροφορία της αρχικής προέλευσης του κάθε πακέτου. Επίσης εφαρμόζεται κρυπτογραφία από άκρη σε άκρη, κάνοντας αδύνατη την παρακολούθηση της πληροφορίας από τρίτους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, για παράδειγμα, μπορείτε να διατηρείτε έναν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος δεν θα είναι ανιχνεύσιμος προς τα εσάς (εφόσον προσέχετε κατάλληλα κατά τη χρήση του Internet μέσω Tor) και έτσι να εκφράζεστε δίχως τον φόβο της σύνδεσης του με την “πραγματική” σας ταυτότητα.

Εκτός από αυτό όμως, το δίκτυο Tor παρέχει τις κρυφές υπηρεσίες, δηλαδή ιστοσελίδες που λειτουργούν κανονικά χωρίς όμως να γίνεται να γνωρίσει κανείς από που παρέχονται στον κόσμο. Εκεί εντοπίζουμε και τις ανώνυμες αγορές.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να συνδεθείτε στο Tor είναι να κατεβάσετε το Tor Browser Bundle, που πρόκειται για ένα πακέτο με τον Firefox Web Browser, ειδικά τροποποιημένος για να παρέχει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ανωνυμία.

 

i2p-logo-1

To I2P (Invisible Internet Project) είναι ένα ακόμη δίκτυο που παρέχει ανωνυμία, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία από το Tor. Έχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά λιγότερους χρήστες από το Tor. Είναι απολύτως διανεμημένο και εστιάζει περισσότερο στην καλή απόδοση των κρυφών ιστοσελίδων (eepSites) που παρέχει (όπως οι κρυφές υπηρεσίες του Tor).

Οι βασικές χρήσεις του firefox-settingsπρωτοκόλλου αυτού είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο, οι συνομιλίες, οι μεταφορές αρχείων και το blogging. Για να συνδεθείτε θα χρειαστεί να έχετε εγκατεστημένη την Java, και να περάσετε το I2P αφού το κατεβάσετε από εδώ. Αφού αυτό ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τον Browser σας (κατά προτίμηση Firefox) πηγαίνοντας στο Firefox -> Options -> Advanced tab -> Network tab -> Connection Settings, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί ως HTTP Proxy την IP 127.0.0.1 και το port 4444, και να μη χρησιμοποιεί Proxy για τις διευθύνσεις localhost, 127.0.0.1 – όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα δίπλα.

freenet_reflexΤο Freenet προσφέρει ένα διανεμημένο χώρο αποθήκευσης δεδομένων ο οποίος μπορεί να φιλοξενεί οτιδήποτε διότι κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το υλικό που περιέχει. Παρέχεται ανωνυμία, αλλά σε αντίθεση με τα το Tor και το I2P, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση στο συνηθισμένο μας Internet. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή και την λήψη αρχείων, όπως και την πρόσβαση σε Freesites, ιστοσελίδες δηλαδή που βρίσκονται ως αρχεία στον χώρο αυτόν – δεν υπάρχει δηλαδή server.

Εδώ θα βρείτε έναν καλό οδηγό για τη χρήση του Freenet, το οποίο μπορείτε να το εγκαταστήσετε κατεβάζοντας τον Installer του από εδώ.